Myofascial behandling
Hva er det?
Myofascial behandling er nært beslektet med fysioterapi. Ordet myo betyr muskel, mens fascia betyr bindevev. Tradisjonelt sett er ordet fascia brukt om de store, tykke hinnene med bindevev man finner f.eks over musklene i bakparten, musklene i brystkassen eller musklene i nakken. Men i myofascial sammenheng omfavner man alt bindevevet i hele kroppen. Bindevev finnes overalt: det kan være sener som fester muskler til skjelett, tykke hinner som holder muskler og organer på plass, det støtdempende laget som ligger mellom hodeskalle og hjerne eller ryggrad og sentralnervesystemet, den fleksible «limingen» som holder huden fast til kroppen, eller de små fibrene som binder hver celle sammen med nabocellene. Alt bindevev henger sammen via tykke og tynne forgreininger. Det vil si at om bindevev ett sted i kroppen strekkes eller blir utsatt for en påkjenning, vil bindevevet andre steder også påvirkes. Man kan sammenligne det med spindelvev: om man blåser på én tråd vil hele nettet påvirkes. Men, de områdene som er nærmest tråden vil påvirkes mer enn de trådene som er lenger unna. Likevel er hele nettet så elastisk at det ikke vil ryke før det blir utsatt for større kraft, de ulike trådene vil bøyes og strekkes og tøyes der det trengs for å unngå at nettet går i stykker.
Bindevev:
Bindevev består av collagen- og/ eller elastinfiber om ligger i en blanding av karbohydrater, proteiner og vann. Denne blandingen transporterer næring til bindevevet, samt sørger for at fibrene kan gli friksjonsfritt ved siden av hverandre. Ved en skade i vevet (f.eks ved sårskader med arrdannelse, etter langvarig påkjenning, en muskelstrekk, feil tilpasset utstyr, langvarige haltheter, fall/spark fra hester osv) vil blandingen bindevevet ligger i trekkes ut av området. Fibrene i vevet vil klumpe seg sammen og friksjonen og elastisiteten i bindevevet vil endres.
Både det aktuelle bindevevet og muskler vil bli stive og vonde, og dette vil forplante seg til nærliggende områder. Hvis vi igjen tenker på bindevev som spindelvev, kan man tenke at den ene tråden i spindelvevet byttes ut med et fiskesnøre. Resultatet vil være at hele nettet blir mindre elastisk og fleksibelt.
På mennesker ser vi ofte dette i form av hodepine som følge av stive muskler i skuldre og nakke. Bindevevet rundt skuldrene vil bli mindre elastisk som resultat av statisk muskelarbeid. Det stramme bindevevet i skuldrene gjør at bindevevet i nakken og rundt hodeskallen heller ikke vil kunne bevege seg som normalt, og dette forårsaker smerte. En behandling rettet mot skuldrene vil gjøre at bindevevet her mykes opp, og plutselig er hodepinen borte! Fiskesnøret er blitt byttet ut med edderkopptråd igjen, og resten av nettet er tilbake til å fungere optimalt.
Selve behandlingen:
Myofascial behandling går ut på at jeg lokaliserer områder med nedsatt elastisitet i bindevevet. Dette gjør jeg ved å kjenne på muskel- og bindevevselastisitet. (Jeg lar ofte også eier få kjenne på slike områder, for at eier skal få en bedre forståelse av hvorfor kroppen reagerer som den gjør.) Deretter gjenoppretter jeg den optimale funksjonen i området ved å forsiktig tøye fibrene i bindevevet, slik at man «bretter ut» klumpene i fibrene og lar vann- og proteinblandingen få sive tilbake inn i mellom dem. Dette krever både følsomhet, tålmodighet og kunnskap om riktig mengde trykk på vevet. I tillegg må man ha inngående kjennskap til anatomi, fysiologi, histologi og biomekanikk.
Myofascial behandling eller kiropraktikk?
Når det kommer til behandling kan man heldigvis si «ja takk, begge deler»! Etter å ha undersøkt dyret vil jeg ha kunnet danne meg et bilde av hvilke problemer som finnes, og om de har utgangspunkt i muskler, bindevev, nervesystem, eller en god blanding.
I noen tilfeller kan stivheten i bindevev og muskulatur ha pågått i så lang tid at også nervene til området er blitt påvirket. Hos slike pasienter vil jeg først behandle myofascialt for løsgjøring av det primære problemet og deretter med kiropraktikk for å gi nervesystemet beskjed om at det er trygt å begynne å jobbe som normalt igjen. Andre ganger er det nervesystemet som har gått i krampe først, og muskulatur og bindevev er blitt overarbeidet som en følge av dette. I slike fall kan man løse svært mye bare ved å få nervene til å fungere optimalt, og heller «rydde» litt i de andre vevene etterpå. I tillegg kan man selvfølgelig ha tilfeller hvor problemet er bindevev/ muskler uten at nervesystemet har kommet ut av balanse, eller hvor nervesystemet er ute av balanse uten at det har påvirket fleksibiliteten i andre vev.
Kombinasjonsterapi er ofte svært heldig for pasienten, og hvert individ fortjener en behandling tilpasset sitt egne behov.